prijs bengaal

Prijs van de bengaal.
De bengaal is niet goedkoop in aankoop, en wanneer je interesse hebt in een bengaal kitten is het voordat je begint rond te zoeken en fokkers begint te contacteren belangrijk te weten hoeveel zo een kitten nu ongeveer zal kosten.

Vaak werken bengalen fokkers in 3 prijscategorieën:

•huisdier
•fokdier
•show/fokdier

De gemiddelde prijzen bij een verantwoord fokker:
•Huisdier: variëren tussen de 950 tot 1200 euro voor een kitten als huisdier. Het patroon en de kleur bepalen vaak het grootste verschil in prijs.
•Fokdier: variëren gemiddeld tussen de 1500 a 2000 euro ( en meer), dit is vooral sterk afhankelijk van de stamboomlijnen die erachter zitten, kampioenstittels, de fokker zelf, enz.
•Show/fokdier: variëren gemiddeld tussen 1500 a 2500 euro.

Betekenis huisdier, fokdier en show/fokdier

Huisdier:

Kittens die door fokkers worden verkocht als huisdier krijgen een fokverbod opgelegd en worden tegenwoordig zelfs al vaak gesteriliseerd/gecastreerd verkocht door middel van vroeg castratie.

Deze kittens zijn rasechte bengalen met stamboom, volledig gezond, zijn enorm mooi, lief en hebben alles wat een bengaal hoeft te hebben, maar bezitten soms kleine eigenschappen die liever niet in een verder fokprogramma worden gezien.

Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, en maar al te vaak moeten huisdier kittens uiterlijk niet onderdoen voor een fok/showdier, maar verkiest de fokker gewoon om liever zijn/haar kittens als huisdier te plaatsen.

Wanneer je geen plannen hebt om nestjes te nemen (1 keer een nestje is ook fokken), of om te gaan showen met je kat is een huisdier kitten de perfecte keuze.

Fokdier:

Een fokdier heeft bepaalde sterke eigenschappen die een fokker graag terug ziet in de volgende generatie bengalen. Dit kan bijvoorbeeld een enorm mooi patroon en/of duidelijk contrast zijn, kleine oortjes, een mooi recht profiel,… Dit is een kitten dat mogelijk kan bijdragen om het ras aan te vullen en zo mogelijk te verbeteren. Deze kittens worden dus zonder fokverbod verkocht en mogen in de toekomst nestjes krijgen/verwekken.

Show/fokdier:

Een Show/fokdier benaderd zo veel mogelijk de rasstandaard, heeft vele kwaliteiten als fokdier, en zelfs mogelijk als showdier. Met deze kittens mag gefokt worden, maar garantie op showsuccessen worden door de meeste fokkers niet verleend.