bedenk voor je begint

Voordat u tot de aanschaf van een kitten/kat overgaat, raden wij u aan om eerst veel te lezen over katten, hun verzorging en het ras dat u denkt te willen aanschaffen. Voor de aanschaf van een kat is het belangrijk van te voren over een aantal zaken goed na te denken.

1. Nemen we een kitten of een volwassen kat/herplaatser?

– Een kitten of een volwassen poes is altijd een moeilijke keuze om te maken en beide hebben zo zijn voordelen. Indien u uw katje zelf wenst op te voeden, is het een goed idee om een kitten in huis te halen. U kunt het zien opgroeien en het zal zich al van jongs af aan aanpassen aan uw levensstijl.

– Een volwassen kat is minder speels en meestal rustiger en kan ook een aangenaam maatje zijn. Als hij/zij goed en sociaal werd opgevoed, moet u hem alleen geleidelijk aan uw familie en uw woning laten wennen.

>2. Past het ras dat uw voorkeur heeft, bij u en uw gezin?

De keuze van het ras zal vooral afhangen van uw levensstijl. Tussen de verschillende kattenrassen zit niet alleen verschil in uiterlijk, maar ook het karakter kan behoorlijk verschillen. Zo zijn er katten die een groot deel van de dag ergens rustig liggen te slapen, terwijl andere katten liever de hele dag door het huis rennen. Dit laatste telt over het algemeen voor de bengaal. Een bengaal is een energieke kat die bruist van het leven. En waarvan je zeker niet zal vergeten dat hij ook bij jullie woont.

Belangrijk is dus om niet alleen op het uiterlijk van een kat af te gaan, hoe mooi je het uiterlijk van een bepaald ras soms ook vindt. Ook het karakter moet je liggen en bij jezelf, het gezin en je levensstijl passen. Je kan best eerst eens opschrijven welke karaktereigenschappen je juist zoekt en aan de hand van je verlangens een ras te kiezen dat het beste bij je past. (Hou er wel rekening mee dat karaktereigenschappen algemeen zijn en iedere kat anders is.)

Eens de raskeuze gemaakt is adviseren we je dan ook om je meer te verdiepen in dat ras voordat u een definitieve beslissing maakt. Ga bijvoorbeeld eens een keer op langs bij iemand die een kat van dat specifieke ras heeft of bezoek een kattenshow. Informeer je zoveel je mogelijk en dat moet niet altijd moeilijk zijn, op het internet staan pakken informatie, sluit je aan op forum’s… Wanneer je na alle informatie die je gevonden hebt er nog steeds van overtuigd bent dat dit het ras van je dromen is, kan je op op zoek gaan naar een geschikte fokker van dat ras.

3. katten leven steeds langer, heeft u straks ook nog tijd?

Een kitten is snel een volwassen kat, en met de juiste verzorging kan een kat een respectabele leeftijd bereiken. Realiseer je dat een dier voor het leven is en niet iets wat u weer wegdoet als hij/zij niet meer in je leven past. Een dier is afhankelijk van jou. Je moet zorgen voor een goede huisvesting, verzorging, kwalitatieve voeding de nodige tijd, aandacht en liefde zodat zij een gelukkig leven kunnen hebben, en daar ben jij verantwoordelijk voor.

Een huisdier is niet altijd even leuk; Elke dag een paar keer kattenbak opkuisen, eet-en drinkbakjes dagelijks afwassen, ze worden wel eens ziek en moeten behandeld worden, ze maken in hun enthousiasme per ongeluk dingen stuk of vuil… Maar je krijgt voor dit alles ontzettend veel liefde en vriendschap terug natuurlijk.

4. Op welke kosten moet ik rekenen?

Denk aan kosten voor voeding, kattenbakvulling, speeltjes, krabpaal, mandjes, dierenartskosten, jaarlijkse inspuitingen, ontwormingen, castratie…

5. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een kitten?

Probeer eerst en vooral een kitten uit te zoeken bij een betrouwbaar fokker. Je zal de komende maanden en na de aankoop van het kitten vaak in contact staan met deze persoon.

Een gezond kitten heeft de volgende kenmerken:
◦Alert, nieuwsgierig en speels. Hou er rekening mee dat kittens die moeilijk hanteerbaar zijn, blazen of slaan slecht gesocialiseerd kunnen zijn.
◦Schone heldere ogen zonder uitvloeiing. Uitvloeiing van de ogen kan een teken van niesziekte zijn.
◦Schone, roze oren zonder bruine oorsmeer. Dit zou duiden op oormijt.
◦Er mag geen slijm/korsten rondom de neus zitten.
◦Een schone aaneengesloten vacht zonder zwarte spikkels, dit zijn vlooienpoepjes. Kijk voor de zekerheid naar de buik, hier zijn vlooien het beste zichtbaar.
◦Een schone achterkand. Check eventueel ook de kattenbak op de aanwezigheid van goede stevige keutels om te voorkomen dat u een kitten met diaree in huis haalt.
◦Geen kale plekken, dit kan meerdere oorzaken hebben als, mijt, schimmel of vlooien. Sommige schimmels zijn besmettelijk voor mensen.

Ook belangrijk om te weten:

– Koopt u kittens bij een dierenwinkel dan is de kans groter dat u een kitten aanschaft dat al geïnfecteerd is met niesziekte, oormijt, wormen en vlooien.

– Verlegen, kleine katjes die in een hoekje zitten zijn worden vaak uitgekozen maar zijn over het algemeen niet de gezondste katjes. Beter is er de tijd voor te nemen en zoek een flink, gezond kitten uit dat barst van persoonlijkheid.

-Een goede fokker vindt het prima dat u hen thuis bezoekt om de kittens met hun moeder te bekijken. En zal ook steeds klaar staan om al je vragen te beantwoorden, en vergeet niet dat domme vragen niet bestaan. De omgeving moet hygiënisch zijn met schone kattenbakken en gelukkige, speelse kittens.