asian leopard cat

Asian Leopard Cat ook beter gekend als de ALC

alc – Asian Leopard Cats

De Bengaal is ontstaan door de Asian Leopard Cat te kruisen met een gedomesticeerde huiskat om zo een kat te creëren met het uiterlijk van zijn wilde voorouders maar met een karakter van de huiskat die we de dag van tegenwoordig kennen. Maar wat voor dieren zijn nu eigenlijk die ALC’s? Daarom hier een woordje uitleg over de Asian Leopard Cat.

>Leefgebied van de ALC.

De ALC, is een kleine kat met een heel groot verspreidingsgebied. Hij komt voor in Zuid-en Zuidoost-Azië, van Oost-Pakistan en India via de Himalaya en China tot Mantsjoerije en Oost-Siberië, Taiwan, Japan en Sumatra, Java, Borneo en de Filippijnen. Het zijn goede zwemmers, die gemakkelijk eilandjes voor de kust kunnen koloniseren.

Hij komt voor in een grote verscheidenheid aan leefgebieden: zowel in bos als in struikgebieden met verspreide bomen, van tropisch regenwoud tot gematigd loofwoud, van zeeniveau tot 3000 meter hoogte. In Mantsjoerije wagen ze zich zelfs in de taiga. Ze houden zich bij voorkeur op in de buurt van water. Ze komen zelden voor in open, droge of koude gebieden, en de noordelijke grens van zijn leefgebied wordt bepaald door het klimaat. De ALC komt niet voor in gebieden waar meer dan 10 centimeter sneeuw kan vallen. Ook komt de soort voor nabij dorpen.

Uiterlijk.

De ALC behoort tot de groep van de dwergtijgerkatten. Maar de grootte verschilt per regio: in het zuiden van het leefgebied wordt de ALC 35 centimeter lang met een 15 centimeter lange staart, in het noorden kan hij wel tot 60 centimeter lang worden, met een 40 centimeter lange staart. Het lichaamsgewicht verschilt van 3 tot 7 kilogram. In het noorden van het leefgebied zijn de dieren donkerder, grijziger gekleurd dan in het zuiden. De zwartgevlekte vacht is okerbruin tot okergeel van kleur. De buikzijde is wit van kleur. De staart is zwart geringd. De ogen zijn gelig bruin van kleur. De oren zijn zwart en afgerond, met een witte vlek op de achterzijde.

Voedsel

De ALC is een roofdier, die voornamelijk op kleine zoogdieren als knaagdieren en op vogeltjes jaagt. Ook hazen, en jonge herten worden gegrepen, evenals paling en andere vissen, reptielen en insecten. Hij jaagt ’s nachts en in de schemering, maar hij is ook geregeld overdag actief, en de activiteitsperiode kan zeer verschillen per individu. Bengaalse tijgerkatten zijn goede klimmers en zwemmers