kattenallergie

Er zijn 2 soorten katten allergieën.

1. Allergisch aan kattenhaar of het stof dat van hun vacht komt.
2. Allergisch aan kattenspeeksel

Je kan allergisch zijn aan het haar/stof dat in de lucht vliegt dat van je kat komt, of je kan allergisch zijn aan het speeksel dat op hun vacht kleeft wanneer de katten zich wassen.

Zo zijn er mensen die allergisch zijn aan naaktkatten wat vele mensen niet begrijpen, in dat geval wordt allergie veroorzaakt door het speeksel van de kat. Naaktkatten wassen zich, waardoor er een opgedroogd speeksel laag op hun huid komt te liggen. Wanneer men dan de naaktkat zou strelen, zal deze laag op de handen terecht komen, en dan overal op je huid komen waar jeje met je handen hebt aan geweest.

Over het algemeen hebben we tot hiertoe al enkele mensen gehad met katten allergieën, en die totaal niet hebben gereageerd toen we enkele volwassen en Bengaal kittens in huis hadden.

Mensen die normaal zouden beginnen niezen of gaan traanogen en dergelijke hebben dit bij ons nog nooit voorgehad, en dan spreken we wel over een ontmoeting van meer dan 1 Bengaal, al zijn er natuurlijk wel uitzonderingen, zoals mensen die maar tegen 1 Bengaal kunnen of zelfs geen

Een Bengaal heeft over het algemeen een andere vacht, ook veel korter, ruift heel weinig, en wast zich ook nog eens veel waardoor de meeste haren worden ingeslikt tijdens het wassen. Dus voor mensen die allergisch zijn
voor het haar van katten komt de Bengaal globaal genomen goed uit.

Maar…. dat is natuurlijk voor elke mens individueel. Ook blijft goed stofzuigen, stof afdoen, gordijnen, dekentjes en mandjes wassen nog steeds een dagtaak, omdat dit ook een trigger “kan” vormen zelfs bij mensen die niet allergisch zijn aan katten/honden. En dus op latere leeftijd zelfs een allergie zouden kunnen ontwikkelen.

Ook bestaan er medicijnen, die de symptomen kunnen verlichten of doen verdwijnen, hierbij kan het beste een huidspecialist je helpen. Zij kunnen door bepaalde tests zien of je allergisch bent.

Beste wat we je kunnen aanraden is om samen eens op bezoek te gaan bij een Cattery of mensen die enkel Bengalen hebben.
Je gaat dan lekker knuffelen en spelen met de Bengalen, en zo heb je het beste idee of je al dan niet allergisch zal reageren.

Dit raad ik zeker aan op voorhand als er in je naaste familie, mensen blijken te zijn met een kattenallergie, omdat dit kan doorgegeven worden van generatie op generatie, en zelfs generaties kan overslaan

Voor sommige mensen die een allergie hebben aan katten is de Bengaal wel te houden als huisdier, anderen blijven alsnog allergisch reageren. Hangt een beetje van persoon tot persoon af.